POC: Pusha nyheter automatiskt i andra plattformar och kanaler

Ett proof of concept där man som redaktör enkelt kan pusha/notifiera sin publicering av exempelvis en nyhet i en eller flera plattformar och dess kanaler.

Idag använder vi fler och fler olika kommunikationsplattformar. Vi hittar plattformar som exempelvis Microsoft Teams Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Mattermost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Discord Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Slack Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att nämna några. Hos vissa organisationer är det inte heller helt ovanligt att det används mer än en av dessa, på grund av licenser eller andra omständigheter. 

När man då publicerar något som är relevant för alla eller för en viss målgrupp vore det toppen om redaktören enkelt i publiceringsdialogen även välja andra plattformar och dess kanaler.

Proof of concept

Det var just detta jag genomförde ett proof of concept i Sitevision Intranät Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där redaktören får möjlighet att enkelt välja andra plattformar och kanaler dit man vill skicka en "pling". Detta görs i publiceringssteget i Sitevision med hjälp av metadata.

En skärmavbildning av Sitevision Intranät i publiceringsläge där redaktören kan välja att även publicera sin nyhet i kanaler som finns i Microsoft Teams, Mattermost och Slack.Förstora bilden

Resultatet blir lite olika beroende på plattform. I Microsoft Teams har vi möjligheten att skapa något som Microsoft kallar för kort. Det gör det hela ganska trevligt genom att vi kan skicka med bild, rubrik och ingress på ett snyggt sätt och då fånga användarens uppmärksamhet.

En skärmavbildning av Microsoft Teams som visar hur en artikel ser ut när den publiceras i en kanal.Förstora bilden

Även i Slack har vi möjligheten att formatera hur vi vill skicka med nyheten med något de kallar för "attachments". Även i det här exemplet skickar jag därför med rubrik, ingress och bild av samma anledning. Här testade jag även att skicka med primärfärgen från intranätet som en markering till vänster om inlägget.

En skärmavbildning av Slack som visar hur en artikel ser ut när den publiceras i en kanal.Förstora bilden

Vilken ikon/profilbild det ska vara för inläggen är självklart valbart. Under min proof of concept tog jag Sitevisions logotyp för att den låg nära tillhands, men finns ingen sådan begräsning. Lämpligen kunna vara logotypen för intranätet eller varför inte en profilbild för intranätets egen lilla bot? 🤖

Teknisk lösning

Rent tekniskt fungerar det via en så kallad RestApp i Sitevision som ligger och bevaknar nya publiceringar. Om en redaktör genomför en publicering där ett val är gjort att artikeln ska puffas för i någon annan plattform tar RestAppen hand om detta och genomför ett API-anrop mot vald plattform och rätt kanal.

Eftersom metadata i Sitevision används för det redaktionella valet kring vilken plattform och kanal en puff ska skickas till så kan vi även enkelt behörighetstyra vem som har möjligheten att genomföra dessa notifieringar.

Att tänka på

En sådan här funktion gör det enkelt att pusha sin nyhet i andra plattformar och kanaler, men den kommer också med ett stort ansvar. Därför är möjligheten till behörighetsstyrning viktig. Om man inte har eller sätter upp specifika kanaler i plattformarna för enbart nyhetsprenumeration i exempelvis Teams så är risken att användarna upplever det som "spam" om det blir för många publiceringar i en kanal där man normalt har haft en annan konversation. Något som är värt att tänka på innan man släpper funktionen fritt till samtliga redaktörer.

Denna artikel publicerades .