POC: Finns det något rum ledigt?

Har du inte något eget kontor? Inte jag heller. Då har du förmodligen precis som jag sprungit runt på kontoret och letat efter ett ledigt rum samtidigt som du har i telefonen eller Teams-mötet redan har startat. Läs om mitt proof-of-concept som löser vårt problem!

Skärmavbildning av konceptet som visar en lista på lediga rum samt rum som strax är lediga.Förstora bilden

Problemet

Just detta har hänt mig, flertalet gånger. Någon ringer och man behöver snabbt hitta ett ledigt rum att smita in i för att ta samtalet ostört samt för att inte störa kollegorna man delar rum med. Eller så har det där Teams-mötet man blivit inbjuden till börjat, men eftersom man själv inte är organisatör av mötet så har man såklart missat att boka ett rum till sig själv.

Det som händer då, om det är många andra på kontoret samtidigt, är att man springer runt som en yr höna och letar efter den där skylten som förhoppningsvis lyser grönt någonstans i horisonten av kontoret.

Lösningen

Det här måste gå att lösa smidigt så man enkelt har tillgång till vilka rum som är lediga just nu eller alldeles strax. Efter lite grävande i Microsofts API så verkar det inte alls vara några problem.

Eftersom jag ofta besöker många av våra andra kontor vill jag såklart inte se vilka rum som är lediga i Stockholm om jag befinner mig i Jönköping.

Genom att kontrollera vilket kontor den inloggade användaren befinner sig på (via exempelvis användarens uppkoppling) kan man sedan fråga Microsoft om exempelvis "ge mig alla rum som finns i Jönköping". Med den listan kan man sedan göra nästa fråga där vi frågar "vilka av dessa rum är lediga inom intervallet X".

I en skarp version av en sådan här funktion skulle intervallet kunna väljas av användaren själv utifrån sina preferenser och behov. Vill man exempelvis bara se vilka som är lediga just nu och minst i 15 minuter eller vill man även se förslag på rum som är lediga om 15 minuter, skulle kunna vara en möjlig inställning.

Resultatet

Min POC (proof-of-concept) blev en lista där man som användare snabbt kan se vilka rum som är lediga just nu samt vilka som strax är lediga.

Utöver rummets namn visar jag en färgmarkering för att göra det ännu mer överskådligt, samt hur länge rummet är ledigt.

Kul att testa! Kanske får vi se detta som modul i Sitevision Intranät Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i framtiden. 😃

Denna artikel publicerades .